FullSizeRender 41

Het is volop herfst en dan zijn de pompenen overal verkrijgbaar. Er zijn veel variaties mogelijk, wat te doen met een pompoen. Dit is een fijn recept, lekker zoet, verrassend lekker en goed te doen. Het deeg is trouwens ook goed te gebruiken voor bijvoorbeeld appeltaart. Maar nu gaat het over pompoen. Je kan met dit recept goed variëren, heb je een iets grotere pompoen gebruik dan ook wat meer melk en suiker. Ik had deze keer een pompoen zo graat als een flinke grapefruit. Je kan dit taartje prima als een onderdeel voor een dessert gebruiken, snijd dan een dun puntje en presenteer dit dan op een bordje met bijvoorbeeld een geklopte crème fraîche en gekarameliseerde noten.

Ingrediënten, voor het deeg

  • 250 gram bloem, gezeefd
  • 50 gram poedersuiker
  • 125 gram roomboter
  • 1 ei

Meng de gezeefde bloem samen met de poedersuiker met de in blokjes gesneden koude roomboter. Maak hier een soort van kruim van, dit kan met ja handen. Maar natuurlijk werkt het met een keukenmachine ook prima. Als dit er een beetje uitziet als een grove broodkruim kan je er het ei doorheen werken. Blijf niet te lang kneden, de bodem wordt anders elastisch in plaats van lekker krokant. Laat het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast opstijven .

Ga je bakvorm (bijvoorbeeld een vlaaivorm) goed invetten en verwarm de oven voor op 180ºC.

Nu moet je het deeg gaan uitrollen. Dit gaat het makkelijkst met een rolstok, maar een glazenfles of een PVC pijpje gaat ook. Stuif wat bloem op je werkblad en leg het deeg erop. Zorg ook dat de boven kant van je deeg iets is bebloemd. Dan plakt de deegroller niet zo aan het deeg. Blijf zorgen dat er voldoende bloem telkens op werkblad en het deeg zit. Rol het deeg uit tot iets minder dan een halve centimeter dik. Rol het deeglap op op de deegroller en laat het deeg rustig over de vorm uitrollen. Druk met je beide duimen het deeg rustig goed in de vorm. Bak de bodem in 20 minuten iets knapperig. Haal het uit de oven en zet even opzij. Draai de oven temperatuur terug naar 160ºC.

Ondertussen kan je aan de vulling beginnen.

Ingrediënten, voor de vulling

  • 1 kleine pompoen
  • 200 ml volle melk
  • 100 gram fijne suiker
  • 1 vanille stokje
  • 1 ei

FullSizeRender 42Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in blokjes. Doe de pompoen in een pan, samen met de melk , suiker en het merg van het vanillestokje. (De vanillestokjes waarvan de merg is verwijderd  kan je in de suiker leggen. Zo krijg je vanillesuiker) Breng het mengsel rustig aan de kook en gaar de pompoen op laag vuur in ongeveer 15 minuten. Laat het vervolgens nog 15 minuten door pruttelen, inkoken. Roer wel even regelmatig om aankoeken te voorkomen.

Pureer dan het mengsel met een staafmixer tot een gladde massa. Kluts het ei en meng deze door de pompoen massa. Gebruik eventueel de staafmixer nogmaals. Schenk het mengsel in de voorgebakken deegbodem en zet deze weer de oven (temperatuur 160ºC) Bak de taart ongeveer 30 minuten, de oppervlakte moet gestold zijn, de inhoud moet wat lobbig blijven.

De zoete pompoen taart kan warm en koud gegeten worden, lekker met wat geklopte crème fraîche.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!