Het is erg leuk om van marsepein figuurtjes, bloemen e.d. te maken. De basis is een goede amandel marsepein, die je met speciale voedsel kleurstof kleurt. Het is een techniek die als je eenmaal een beetje onder de knie heb je diverse mogelijkheden geeft om je fantasie los te laten en zo allerlei figuurtjes te creëren waarmee je bijvoorbeeld taarten kan versieren. Er zijn natuurlijk kant en klaar decoratie materialen te koop. Maar zelf iets creëren is veel leuker en het is tegelijk uniek.

10687992_1489040634685531_3688364035981768814_o

Standaard is het gewicht van een figuurtje 100 gram, maar dat is best veel als je er meerdere op een taart moet plaatsen, het wordt dan al snel een veel te grote creatie. Maar dat is persoonlijk en zal ook per item telkens van een aantal factoren afhangen. FullSizeRender

FullSizeRender 2Neem bijvoorbeeld een olifant, ik heb er een aantal maanden weer een gemaakt. lk pak dan een stuk marsepein en ga hier een naadloze bal van draaien. Gewoon in de palm van mijn beide handen. Met naadloos bedoel ik ook echt naadloos. Dat duurt best wel even, maar het is wel belangrijk het voorkomt namelijk scheurtjes later in het traject. Van die bal rol je voorzichtig een pil. Deze pil verdeel je in tweeën. een van deze helften wordt het lijf, de andere helft verdeel je weer in tweeën. De helft hiervan wordt het hoofd met slurf. De andere helft gaat weer in tweeën, voor de oren en het staartje. Al deze onderdelen moeten weer in een naadloze bal worden gedraaid.

Het is lastig om de rest uit te leggen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar bijvoorbeeld roosjes begint ook met een naadloze bal, vervolgens een pil van rollen, deze verdelen in 1 – 3 – 4 – 5 stukjes, hiervan weer naadloze ballen van draaien. nr 1 wordt de knop, de volgende drie gelijk stukjes worden de eerste drie blaadjes van gemaakt. elke balletje wat een blaadje moet worden moet aan een kant met een krabbertje dun geveegd worden, de marsepein moet zo dun worden dat je er bijna door heen kan kijken. Met de vier en vijf gelijk stukjes, doe je hetzelfde. Als alle stukjes gereed zijn kan de roos in elkaar worden gezet.

Het is echt lastig om dit goed uit te leggen.

Ik heb om die reden het volgende bedacht, voor wie het leuk vindt kan ik een workshop geven op een later te bepalen datum. Er is ruimte voor ongeveer 5 personen, kan prima in een groepje.

Voor meer informatie kan je bij mij terecht via info@elmade.nl.

11212752_1624368487819411_7999077805397652535_n


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!

%d