FullSizeRender 11

Gezellig Zandkoekjes bakken

Op dit momenten het volop zomer, de zon schijn lekker en bijna iedereen is buiten. Er zijn tot ’s avonds laat veel mensen buiten, de kinderen hoor je spelen en regelmatig knalt er een brommertje voorbij. Verder ruik je in de buurt met grote regelmaat een barbecue.

Zomer dus, de kinderen hebben vakantie en iedereen is wat meer ontspannen. Nou ja dat lijkt zo in ieder geval. ik houd van dit jaargetijde. Maar het komt ook in de zomer wel eens voor dat er een regenachtige dag tussen zit. Ik ga dan met grote regelmaat koekjes bakken. Dat is trouwens ook een leuke bezigheid om met kinderen te doen. De grondstoffen afwegen, heel precies, vervolgens het deeg zetten en even laten opstijven in de koelkast. Dan komt het mooiste, uitrollen en met diverse vormpjes koekjes uitsteken. Terwijl  de koekjes in de oven worden gebakken, kan ondertussen de keuken worden opgeruimd en lekker iets te drinken worden klaargemaakt. De koekjes zijn met ongeveer 10 minuten klaar, dus er wordt niet teveel van het geduld gevraag.

Ingrediënten

  • 70 gram poedersuiker
  • 170 gram boter
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 1/2 ei
  • snufje zout
  •  wat vanillesuiker of essence
  • eventueel hagelslag om er chocoladekoekjes van te maken

(vanillesuiker of essence is prima te zelf maken, door een gebruikt vanille stokje in een potje met wat suiker te laten trekken, of een paar vanillestokjes standaard in een flesje wodka of jenever te doen, zo heb je  altijd een voorraadje)

Meng al de droge grondstoffen, zoals de suiker, bloem, en het zout met elkaar. Snijd de boter in blokjes en kneed deze door het bloem / suiker mengsel en doe vervolgens het ei erdoor. Maak er een mooi glad deeg van, het is klaar als alles goed is vermengt. Niet langer doorkneden, daar wordt het alleen maar slapper van. Laat het deeg afgedekt minstens een half uur opstijven in de koelkast. Dan is het later makkelijker uit te rollen.

Verwarm de oven voor op 170º C

Zorg ervoor dat er voldoende bloem op het werkvlak ligt. Anders blijft het deeg plakken. Gebruik een rolstok (een plastic pvc pijpje kan ook net als een lege glazen fles) om het deeg uit te rollen. Houdt de bloem bij de hand, dit kan je gebruiken om te ook op het deeg bloem te verspreiden. Dan plakt het deeg niet aan de rolstok. Zorg ervoor dat er voldoende bloem ook onder het deeg blijft. 

Rol het deeg uit tot een plak van 3mm dikte en steek er met een figuur stekertje koekjes uit. Rond kan natuurlijk ook,of gebruik bijvoorbeeld een glaasje. Leg de uitgestoken koekjes op een ingevette bakplaat, of gebruik een vel bakpapier, iets uit elkaar, in verband.

Daarmee bedoel ik op deze manier op de bakplaat:

X X X X X X X

 X X X X X X

X X X X X X X

 X X X X X X

Het overgebleven deeg kan je weer samen kneden en even laten opstijven in de koelkast, vervolgens nogmaals uit rollen. Bak de koekjes in 10 – 15 minuten goedbruin. De koekjes worden pas krokant als ze afkoelen. Maar zijn direct prima van smaak.

Niet allemaal gelijk opeten 😉


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!