IMG_2044

 

 

Zelf Yoghurt-munt IJs maken is niet
zo erg moeilijk. Ik maak regelmatig ijs met telkens een andere smaak, zo heb ik vaak een voorraadje en met warm weer is een dessert met ijs in het weekend altijd lekker. Hier doe ik verse munt als smaakstof er doorheen, maar je kan natuurlijk ook vanille gebruiken of stukjes fruit. Gewoon je eigen smaak volgen en proberen, kijken wat goed lukt en lekker is.

 

 

 

Ingrediënten:

  • 110 gram kristal suiker
  • 200 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 165 ml slagroom
  • 1 eetlepel fijn gesneden muntblaadjes
  • 200 ml dikke yoghurt

Als je de avond ervoor begint met de voorbereidingen voor Yoghurt-munt IJs kan alles voldoende afkoelen en kom je niet in tijdnood. Verwarm in een steelpannetje 55 gram van de suiker met 125 ml water, breng dit al roerend aan de kook zodat de suiker goed oplost. Laat dan dit op laag vuur nog ongeveer 5 minuten doorkoken. (niet meer roeren) Haal van het vuur en laat de suikersiroop afkoelen. Klop de eidooiers met de andere 55 gram suiker dik en romig. Verwarm in een andere steelpan de melk en giet de hete melk bij de geklopte eidooiers. Verwarm dit mengsel al roerend nog een aantal minuten dat het een beetje gaat binden, zonder dat het gaat koken. (het wordt lobbig) Haal het van het vuur en roer de slagroom erdoor en zet dit mengsel aan de kant en laat het goed afkoelen.

De volgende ochtend meng je de fijngesneden munt door de inmiddels afgekoelde suikersiroop. Meng de dikke yoghurt (ik gebruikt meestal Griekse yoghurt) door het eimengsel en roer ook de suikersiroop erdoor.  Draai dit in een ijsmachine tot ijs in ongeveer 1 uur. Haal het ijs uit de machine, het is dan goed te serveren maar nog wel zacht. Het kan ook goed verder in de diepvries verder vriezen, met ongeveer 2 uur is het voldoende uitgehard.

Het is ook goed te maken zonder ijsmachine. Het ijsmengsel moet je dan in een platte, wijde diepvries doos, of gebruik een aluminum bak. Zet het mengsel 4 uur in de diepvries en roer / klop het elk half uur goed door. Na die 4 uur kan het ijs in een afgesloten diepvries doos verder worden bewaard. In ieder geval nog 2 uur voordat je het kan serveren.

Lekker, geniet van de Yoghurt-munt IJs.

Eet smakelijk!

IMG_2048

Categorieën: Dessert

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!