IMG_0237

 

Heerlijk is dat toch, die ijssalons met dat verse schepijs. Allerlei smaken en combinaties. Echt veel werk is het niet, maar de smaak, het is echt de moeite waard om het eens te proberen. In plaats van pistache kan er ook voor andere smaken gekozen worden. Denk aan munt, kardemom, aardbeien of chocolade. De mogelijkheden zijn divers en je bent gelijk zeker dat er alleen goede ingrediënten zijn gebruikt. Hier een recept voor yoghurt ijs met pistache. Maak een voorraadje, tenminste, als er iets overblijft.

 

 

 

Ingrediënten

  •  25 gram pistache nootjes (gepeld)
  •  70 gram suiker (ook mogelijk met een alternatief zoetmiddel)
  •  200 ml melk
  •  3 eidooiers
  •  165 ml room
  •  200 ml dikke yoghurt

Verwarm de helft van de suiker (35 gram) met 100 ml water al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat het ongeveer 5 minuten koken tot suikerstroop en laat het afkoelen. Breng in een steelpan de melk tegen de kook aan. In een koude eidooiers met de overgebleven suiker (35 gram) tot een luchtig, romig mengsel. Klop de hete melk erdoor en verwarm dit al roerend ongeveer 4 minuten tot het bindt (laat het niet koken) Eventueel kan je dit even zeven en laat het vervolgens afkoelen. Roer de room erdoor en zet het in de koelkast.

 

IMG_0234

Hak de pistache nootjes en en roer dit goed door de suikerstroop. Schep dit samen met de yoghurt door het room-mengsel. Draai dit in de ijsmachine tot ijs, dat duurt een klein uurtje. Als je geen ijsmachine hebt dan kan je het mengsel ook in een ruime plastic bak. zet dit in de diepvries en laat het opstijven, bevriezen. Haal elk half uur de bak uit de vriezer en roer het goed door.

Zet het ijs minstens een paar uur in de diepvries.

 

Genieten maar.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!