FullSizeRender 37

 

Varkensvlees kan goed met zoet. Varkensbuik met karamelsaus is een heerlijk recept om dit eens uit te proberen. Ik heb het inmiddels een paar maal gemaakt en het is verrukkelijk. De eerste maal dat ik tegen dit recept aanliep was ik erg nieuwsgierig, dan zit er maar een ding op. Gewoon maken en proeven. Deze ongebruikelijke combinatie is verrassend lekker, zout en tegelijk zoet en peperig. Ook nieuwsgierig? Hieronder staat het recept. Veel plezier met maken en proeven.

 

Ingrediënten

Varkensbuik

 • 1 kg varkensbuik met zwoerd
 • 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
 • 2 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
 • 1,5 eetlepel grog zeezout

FullSizeRender 38

Kerf het zwoerd met een scherp mes in de lengte in. Spoel de varkensbuik langzaam af met kokendheet water. Dat gaat het makkelijkst als de varkensbuik op en rooster legt. Dep het droog met keukenpapier en laat het minstens 2 uur, maar het liefst een nacht drogen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 230ºC.

FullSizeRender 39

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik een vijzel om de chilivlokken, basterdsuiker en het zeezout met elkaar te vermengen. Leg de varkensbuik in een braadslede waarin een stuk bakpapier ligt. Wrijf het zwoerd in met het suikermengsel en zet het 30 minuten in de oven. Draai de oventemperatuur terug naar 180ºC en braad het vlees nog 60 – 80 minuten. (tot het vlees mals en het zwoerd knapperig is. Laat het buiten oven nog 15 minuten rusten.

Karamelsaus

 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 75 ml rodewijnazijn
 • 1 steranijs
 • 1 kaneelstokje
 • 250 ml kippenbouillon
 • sap van 1 limoen
 • 1 rode chilipeper, fijngesneden, zonder de pitjes
 • 2 theelepels vissaus

Gebruik een steelpannetje, verwarm de suiker met de steranijs, azijn en het kaneelstokje en roer dit totdat de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat dit in 5 minuten tot een stroperige massa koken, niet meer roeren als het kookt. Voeg de bouillon toe en laat dit inkoken tot een dikke saus. Voeg het limoensap, de chilipeper en de vissaus naar smaak toe. Zeef de saus, dan is hij mooi glad.

Snijd het vlees in plakken en serveer de varkensbuik met karamelsaus. Lekker met geroosterde groenten.

Eet smakelijk.

info@elmade.nl

 

 


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!