IMG_1421

Het is altijd fijn om een flinke bak vanilleroom ijs in de diepvries te hebben liggen. Een lekkere voorraad zelfgemaakt ijs. Ideaal om te gebruiken bij een dessert. Bij vers fruit of in een versgebakken flensje, mogelijkheden genoeg. Dit recept geeft je ongeveer1 liter ijs. Naar smaak kan je er kruidenijs van maken: voeg dan 1 tl kaneel, 1/2 tl nootmuskaat en 1/4 tl kruidnagelpoeder door de melk. Verder blijft de werkwijze hetzelfde, maar het ijs is dan iets geraffineerder en verrast erg qua smaak.

Ingrediënten:

  • 1 vanillestokje
  • 350 ml volle melk
  • 400 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 150 gram suiker

IMG_1419

Snijd het vanille stokje in de lengte open en schraap de vanillezaadjes eruit. Doe het stokje, de zaadjes, de melk en 150 ml slagroom in een ruimte pan. Breng dit langzaam aan de kook en laat ongeveer 10 minuten trekken. Ondertussen kan je de eidooiers samen met de suiker en een snufje zout dik en romig kloppen. Dan moet je langzaam de hete melk bij de romige eimassa gieten. Klop dit geheel goed zodat het goed is gemengd. Gebruik hiervoor een mixer of de keukenmachine. Zet alles terug op het vuur en laat het geheel binden totdat het een soort dikke vla lijkt. Beslist niet meer laten koken. Laat het afkoelen en roer dan de rest van de slagroom erdoor en laat het geheel goed koud worden in de koelkast. Als je het 1 nacht laat rusten in de koelkast krijg je ijs met een mooie structuur. Dit mengsel kan je dan in de ijsmachine tot ijs draaien. Het ijs kan dan worden bewaard in de diepvries. Ik bedek een cakeblik met plastic folie en stop het ijs erin en als deze volledig is bevroren kan ik het ijs als een soort broodje verder bewaren en gelijk kan je er makkelijk plakken van afsnijden.

Het is ook goed te maken zonder ijsmachine. Het ijsmengsel moet je dan in een platte, wijde diepvries doos, of gebruik een aluminum bak. Zet het mengsel 4 uur in de diepvries en roer / klop het elk half uur goed door. Na die 4 uur kan het ijs in een afgesloten diepvries doos verder worden bewaard. In ieder geval nog 2 uur voordat je het kan serveren.

Geniet ervan!

Categorieën: Dessert

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!