tomatensoep 3

Een makkelijk te bereiden en lekkere tomatensoep gereed binnen 1 uur. Een goede fond kan je wel als basis gebruiken voor een soepen en sausen. Gebruik er dan wel een zonder allerlei extra toevoegingen. Voor deze keer had ik 3 grote Coeur de Boeuf tomaten gebruikt, dat zijn die grote geribbelde tomaten en die zijn zo lekker en hebben een volle smaak.

Ingrediënten

  • 1 gesnipperde uitomatensoep 1
  • 2 stengels bleekselderij (fijn gesneden)
  • 1 teen knoflook(fijn gesneden)
  • 1 wortel (fijn gesneden)
  • 1 pot groente fond
  • 1 pakje passata di pomodoro
  • 5 ltr water
  • 3 grote tomaten, bijvoorbeeld Coeur de Boeuf
  • desgewenst 150 gram rundergehakt
  • crème fraîse

Ik gebruik altijd een flinke soeppan, deze is lekker groot en dus niet snel een te volle pan. Dat is mij eens overkomen. Dat werd toen een grote puinhoop op het gasstel. Dus pak een ruime pan en smelt er een beetje boter in, zodat het uitje even kan worden aangefruit. Niet te donker laten worden, maar als het enigszins begint te kleuren kan de gesneden bleekselderij samen met de wortel erbij. Laat ook de knoflook even mee aanzetten. Niet te lang, net genoeg dat je het gaat ruiken. Vervolgens de groente fond samen met de passata di pomodoro en anderhalf liter water toevoegen en zachtjes aan de kook brengen. Snijd 2 van de drie tomaten in stukken en voeg deze toe. Laat de soep 40 minuten zachtjes op het vuur staan zodat al de smaken goed loskomen en de soep de volle smaak geven.

Ondertussen kan je het gehakt naar je eigen smaak kruiden en draai er kleine balletjes van. Dat gaat het makkelijkst  als je handen een beetje vochtig zijn. Zet dit even weg in de koelkast. Snijd de 3e tomaat in stukjes en voeg na de trektijd (40 minuten) van de soep de balletjes en de laatste tomaat toe. Laat nog even 10 minuten doortrekken.

Serveer de soep met crème fraiche en brood.

Eet smakelijk!


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!