FullSizeRender 77

 

 

Schorseneren zijn langwerpige donkere wortels, een echte wintergroente. Het is een oude groente waarbij tijdens het schillen een kleverig melksap vrijkomt. De groente werd dan ook wel “dienstboden verdriet” genoemd, lastig schoon te maken, je handen gaan ervan plakken en de gootsteen wordt een zootje. Maar daar staat tegenover dat het een groente is die erg lekker en zacht van smaak is. Dan heb je het er wel voor over om eens een keertje wat meer bezig te zijn om het schoon te maken. Als trucje schil ik de schorseneer onderwater in de gootsteen, in het water doe ik een beetje azijn en in de pan wat citroensap met water voorkomt dat de geschilde stukjes verkleuren. Maar dan nog wordt het een rommeltje 😉

 

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kgs schorseneren
  • 350 gram (slag of kook) room
  • flinke eetlepel fijngesneden peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram gerapte kaas (bijvoorbeeld harde geitenkaas)
  • beetje gember (fijngesneden)
  • olijfolie
  • citroensap

De oven voorverwarmen op 180ºC.

FullSizeRender 76

 

Schil de schorseneren en snijdt ze in stukken van ongeveer 7-8 centimeter. Leg ze direct in het water met wat citroensap. Meng voor de saus de room, peterselie, gember, beetje citroensap en de fijngesneden knoflook goed door elkaar en breng verder eventueel op smaak met peper en zout.  Meng vervolgens de gepaste kaas door dit mengsel. Vet een ovenschaal goed in en verdeel de schorseneren over de schaal. Schenk het kaas mengsel hierover en druppel nog iets olijfolie erover heen.  Zette ovenschaal in het midden van de oven en bak de schorseneren in ongeveer 45 minuten gaar. De gratin is dan ook mooi bruin. Soms moeten de ovenschaal iets langer in de oven als er war dikkere schorseneren tussen zitten.

Lekker met gekookte aardappel en bijvoorbeeld Belgisch Stoofvlees.

Eet smakelijk!

 

Categorieën: Groenten

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!