FullSizeRender 54

Van mijn schoonzusje kreeg ik afgelopen week een grote zak vol met stoofpeertjes. Zij hebben in de tuin een perenboom waar zo om het jaar een flinke perenoogst van af komt. Dit recept is een heerlijk chutney van peren en de combinatie met noten en vijgen maakt het een lekkere toevoeging aan een kaasplankje. Grote voordeel is ook hier weer dat de ingrediënten precies bekend zijn.

IngrediëntenFullSizeRender 53

6 stoofpeertjes

2 gedroogde Turkse vijgen

30 gram walnoten

1 kaneelstokje

een halve steranijs.

klontje boter

FullSizeRender 52

Snijd de peren, de noten en de vijgen in stukjes. Smelt de boter zachtjes in een ruime pan. Voeg de peren, noten en de vijgen toe samen met ongeveer 100 ml water. Doe ook het kaneelstokje en steranijs erbij, samen met een klein snufje zout. Roer het geheel goed door, deksel erop en draai het vuur laag. Roer het regelmatig even door. Na ongeveer 45 minuten is de chutney klaar. Als je de perenchutney  even wil bewaren, zorg dan dat je schone, gesteriliseerde potjes gebruikt.

Geniet ervan.

Categorieën: Inmaken

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!