mosterd soepie

Dit is een heerlijk recept, natuurlijk. Maar ook eenvoudig te maken en klaar binnen 20 minuten. Goed voor een makkelijke weekend maaltijdsoep maar kan ook prima als voorafje.

Ingrediënten

50 gram boter
60 gram witte bloem
125 ml kookroom
1 liter kippenbouillon
2 eetlepels grove mosterd
1 dunne prei
100 gram magere spekreepjes, eventueel deze iets kleiner snijden

De prei moet je zeer fijn in reepjes snijden, het is makkelijk als het alvast gereed staat. De spekreepjes even krokant uitbakken en leg deze ook apart op een stukje keukenpapier zodat het vet goed kan uitlekken.

mosterdsoep

We beginnen met een roux maken. Dat is reuze makkelijk en de basis voor veel soepen en sauzen.

Langzaam de boter smelten in een steelpan en zorg ervoor dat deze niet kleurt. De bloem toevoegen en met een houten lepel roeren. Het wordt dan een soort van bal, laat de roux op een heel zacht vuur even 10 minuten garen, het mag niet kleuren. Indien dat wel een beetje gebeurt is het niet zo’n groot probleem, de soep wordt dat wat donkerder van kleur. Als de bloem niet gaar is blijf je een melige smaak houden.
De bouillon verwarmen en beetje bij beetje bij de roux gieten, telkens als de bouillon goed is opgenomen en een gladde massa is, kan er weer wat bij. Blijf roeren, dit duurt ongeveer 10 minuten.

Indien de soep niet geheel klontvrij is kan je deze door een zeef halen, het is waarschijnlijk niet nodig, maar het is even een truckje om toch een goede gladde soep te krijgen.

De mosterd toevoegen en vlak voor het serveren de room, uitgebakken spek en de prei toevoegen, dan de soep niet meer laten koken.

Als je de soep in kommen serveert kan je ook in elke nog lege kom een beetje uitgebakken spekjes en prei en de spekreepjes doen. Dan dit niet eerder door de soep doen. Daar bovenop de mosterdsoep.

Lekker met bijvoorbeeld stokbrood.