img_2203

 

Zelf koekjes bakken, wie wil dat nu niet? Dit is een mooi en makkelijk basis recept voor koekjes. Samen met de kinderen heerlijk koekjes bakken, ieder zijn eigen deeg en de variaties zijn eindeloos. Helemaal als de fantasie los gaat. Denk een eenvoudig een lekker roomboter koekje. Als je er verschillende ingrediënten aan toe te voegt krijg je allerlei verschillende smaken. Denk aan bijvoorbeeld chocolade stukjes, gehakte hazelnoten, amandelen of gedroogd fruit, maar een mengeling hiervan kan natuurlijk ook.

 

 

 

Ingrediënten:

  • 225 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snufje zout

Meng de boter, suiker en vanillesuiker goed en zacht romig. Meng de eidooier er doorheen. Als laatste de bloem samen met het zout erdoor mengen zodat het een stevig deeg wordt. Dat is alles, super makkelijk zoals ik al had vermeld. Maar als extra ingrediënten kan je chocolade chips, noten en gedroogd fruit gebruiken en dit voeg je als laatst toe. Ik heb een klein weckpotje staan met daarin fijne kristal suiker en daarin stop ik de vanille stokjes waaruit ik de merg, de zwarte zaadjes, uit heb geschraapt. Er zit nog genoeg smaak aan om over te geven aan de suiker en zo creëer je zelf vanillesuiker.

img_2198

Het deeg verwerk je het makkelijkst als het wat is gekoeld (stevig is geworden) in de koelkast. Dan kan je het deeg uitrollen en er vormpjes van uitsteken, ook kan je balletjes ervan rollen en deze met een vork plat drukken. Als je de vork even in de bloem steekt blijft deze niet zo plakken. De bovenkant van de koekjes kan je eventueel in de (kaneel) suiker drukken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk ook aan speciale vormen en stempels. Maak de koekjes niet te dun, in de oven vloeien ze uit en worden ze groter en dunner, dus ook niet te dicht bij elkaar leggen anders zitten ze aan elkaar als ze uit de oven komen. img_2201

Bakken op 180ºC in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten, maar dat kan ook iets verschillen. Even in de gaten houden, het hangt af hoe dik je koekje is en hoe je oven werkt. Maar de regel is als het koekje aan de rand goud bruin kleurt kunnen ze uit de oven. Ze zijn dan nog wel wat zacht maar dat komt zeker weten goed. Rustig af laten koelen op de bakplaat is het beste.

Veel plezier!

 


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!