FullSizeRender 45

Het is herfst en hier is een lekker recept waar je volop gebruik maakt van wat er in dit seizoen te krijgen is, zoals paddenstoelen. Wat er bij ons in deze tijd regelmatig op tafel staat is Kip met Champignonsaus en aardappelpuree. Vaak met champignons, maar er kan ook gevarieerd worden met diverse anderen paddenstoelen. Er zijn er voldoende, natuurlijk de kastanje en de witte champignons, maar denk ook aan oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en cantharel. Er zijn diverse mogelijkheden.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 kleine kipfilets
  • 250 gram paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • 35 ml droge witte wijn
  • 100 ml gevogeltefond
  • 100 gram creme fraiche
  • tijm
  • ongeveer 500 gram kruimige aardappelen
  • 25 gram boter
  • 75 ml melk

Kook de geschilde aardappelen in water met een beetje zout in ongeveer 20 minuten gaar. Bestrooi de kipfilets aan beide kanten met peper en zout. Smelt boter in de koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten in 10-12 minuten bijna gaar. Neem ze uit de pan en zet ze even opzij. Bak de paddenstoelen in de koekenpan ongeveer 3 minuten, bak de fijngesneden knoflook toe en bak deze 1 minuutje mee. Schenk de witte wijn en de fond erbij en roer het goed door, neem daarmee ook de aanbaksels mee van de bodem. Laat het geheel inkoken tot de helft ongeveer overblijft. Voeg dan de crème fraîche, tijm en naar smaak peper en zout toe. Leg de kipfilets terug in de pan in champignonsaus. Laat de ragout iets afkoelen zodat het wat dikker wordt. Je kan eventueel een maizena papje maken om het iets te binden.

FullSizeRender 44

Verwarm de melk en giet de aardappels af als ze gaar zijn. Pureer de aardappels met een pureeknijper of gebruik een passe vite. Natuurlijk kan je ook een stamper gebruiken, maar met een passe vite of een puree knijper wordt de aardappelpuree fluweelzacht, heerlijk. Voeg warme melk en een klontje boter toe, breng de puree op smaak met peper en zout, een beetje mosterd of geraspte kaas.

Lekker met bijvoorbeeld gesmoorde kool.

Eet smakelijk.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!