Fondue

Er zijn vele soorten kaasfondue. Maar twee zijn er vooral favoriet, de Zwitserse en de Hollandse versie. De Zwitserse is traditioneel met Emmentaler en Gruyere. De Hollandse is anders, die maak je met boeren belegen en Maasdammer. Het verschil in beide versies is simpel. De Zwitserse is pittiger van smaak dan de Hollandse, die is iets zachter. Eigenlijk is het zoals met alles een kwestie van smaak. Haal bij de kaasboer lekkere kaas, vaak willen ze het ook wel even voor je raspen.

 

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook
  • 600 ml droge witte wijn
  • 200 gram geraspte kaas (per persoon)
  • 3 eet. maizena

De basis van de kaasfondue is eenvoudig. Gebruik een stenen fonduepan (Caquelon), snijdt de knoflook en wrijf de caquelon ermee in. Zet een klein beetje wijn apart, daar kan je de maizena in oplossen. Voeg de rest van de wijn toe en verwarm deze bijna tot het kookpunt (niet laten koken) Je moet wel een vlamverdeler gebruiken onder de caquelon, anders knapt hij. Ik laat de knoflook ook altijd even mee verwarmen met de wijn. Verwijder de knoflook en voeg al roerend de geraspte kaas beetje voor beetje toe, blijf roeren tot al de kaas is gesmolten. Als de kaas goed is gesmolten en de massa goed is voorverwarmd kan je het maizenapapje toevoegen. Als de kaasfondue iets gaat klonteren kan je dit eenvoudig oplossen door een paar druppeltjes citroensap toe te voegen. Rustig blijven roeren en het wordt weer een homogene massa. Ook kan het gebeuren dat er een soort van dikke bal ontstaat, maar dan ook geen paniek, als je wat warme wijn toevoegt en rustig blijft roeren smelt de kaas weer. Zorg er wel voor dat alles op een laagvuurtje staat en gebruik een vlamverdeler. De kaasfondue mag nooit koken.

Als dippers zijn er diverse mogelijkheden, denk aan broccoli, kerstomaatjes, champignons, stukjes paprika, rauwe ham, zoals bijvoorbeeld Paraham of Serranoham en stukjes brood. Maar de mogelijkheden zijn zo groot als je eigen smaak en fantasie. De broccoli moet even worden geblanceerd en dan worden afgespoeld onder de kouwe kraan.

Gebruik op tafel een rechaud of een warmhoudplaatje. Dan blijft de kaasfondue lekker zacht en vloeibaar. Lekker met eventueel een glaasje witte wijn.

Eet smakelijk.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!