FullSizeRender 13

 

In dit jaargetijde is er overal vers fruit te vinden. Dat vind ik altijd zo lekker, daar kan ik echt van genieten. ik moet me ook altijd beheersen dat ik niet teveel in een keer koop. Het verloopt van soort naar soort, heerlijke kersen, aardbeien, aalbessen, abrikozen, frambozen, kiwi, ananas, gember, pruimen en nog veel meer. Van een hoop zomerfruit maak ik altijd een aantal potten jam. Ik zorg dat ik een voorraadje geleisuiker in huis heb, ik gebruik de 3:1, deze haal ik in Duitsland. Dit jaar ben ik begonnen met de verse abrikozen. Het begin van veel potjes jam van heerlijk zomerfruit.

 

 

FullSizeRender 12

 

 

Bij de aalbessen, is altijd weer een wedstrijd, ben ik de vogels voor. De besjes moeten wel goed rijp zijn, groot en mooi rood. Maar de vogels zijn niet zo kieskeurig, die snoepen al lang voordat ze voor mij rijp genoeg zijn. Ik maak daar altijd aalbessengelei van, dat is heerlijk om als fris detail in een taart vulling te gebruiken.

Kleine aardbeien zijn trouwens ook erg lekker om een goede jam van te maken. Die zijn heerlijk zoet van smaak en omdat ik niet teveel suiker wil gebruiken is krijg ik wel een heerlijke zoete jam.

 

kersen ontpitten

 

Voor kersen gaat mijn voorkeur uit naar die grote donkere kersen. Die zijn zo groot dat ze bijna niet in de tang voor het ontpitten passen. Helaas staat er geen kersenboom in onze tuin, maar gelukkig, zijn er een aantal boomgaarden in de buurt. Ik vind het zeer de moeite waard om daar regelmatig langs te fietsen. Het resultaat is een flink aantal potten met kersenjam. Het is wel altijd een klusje om de kersen te ontpitten, alles zit dan uiteindelijk onder de rood-paarse kleur van de kersen. Maar ja, dat heb ik er wel voor over.

 

 

Greengages

 

 

De pruimen worden inmiddels ook geoogst en dankzij gewoon proeven bij de boer, vond ik deze heerlijke Rein Claude pruim. Gelijk een kilo meegenomen en heb ik jam van deze pruimensoort gemaakt. Het resultaat is groene jam. Maar met een zeer goede smaak en de moeite waard.

 

 

Het recept voor jam is eenvoudig:

  • 1 kg fruit
  • 300 gram gelei suiker 3:1 of 500 gram 2:1 gelei suiker of 1 kg 1:1 gelei suiker

Maak het fruit schoon en snijdt het in kleine stukjes. Breng het fruit samen met de suiker aan de kook en laat het ongeveer 4 minuten doorkoken tot de jam iets dikker wordt. Schenk de jam in gesteriliseerde potten en sluit deze goed af. Zo heb ik het gehele jaar jam van heerlijk zomerfruit.

Veel plezier!


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!