FullSizeRender 13

In dit jaargetijde is er overal vers fruit te vinden. Dat vind ik altijd zo lekker, daar kan ik echt van genieten. ik moet me ook altijd beheersen dat ik niet teveel in een keer koop. Het verloopt van soort naar soort, heerlijke kersen, aardbeien, aalbessen, abrikozen, frambozen, kiwi, ananas, gember, pruimen en nog veel meer. Van een hoop zomerfruit maak ik altijd een aantal potten jam. Ik zorg dat ik een voorraadje geleisuiker in huis heb, ik gebruik de 3:1, deze haal ik in Duitsland. Dit jaar ben ik begonnen met de verse abrikozen. Het begin van veel potjes jam van heerlijk zomerfruit.

FullSizeRender 12

Bij de aalbessen, is altijd weer een wedstrijd, ben ik de vogels voor. De besjes moeten wel goed rijp zijn, groot en mooi rood. Maar de vogels zijn niet zo kieskeurig, die snoepen al lang voordat ze voor mij rijp genoeg zijn. Ik maak daar altijd aalbessengelei van, dat is heerlijk om als fris detail in een taart vulling te gebruiken.

Kleine aardbeien zijn trouwens ook erg lekker om een goede jam van te maken. Die zijn heerlijk zoet van smaak en omdat ik niet teveel suiker wil gebruiken is krijg ik wel een heerlijke zoete jam.

kersen ontpitten

Voor kersen gaat mijn voorkeur uit naar die grote donkere kersen. Die zijn zo groot dat ze bijna niet in de tang voor het ontpitten passen. Helaas staat er geen kersenboom in onze tuin, maar gelukkig, zijn er een aantal boomgaarden in de buurt. Ik vind het zeer de moeite waard om daar regelmatig langs te fietsen. Het resultaat is een flink aantal potten met kersenjam. Het is wel altijd een klusje om de kersen te ontpitten, alles zit dan uiteindelijk onder de rood-paarse kleur van de kersen. Maar ja, dat heb ik er wel voor over.

Greengages

De pruimen worden inmiddels ook geoogst en dankzij gewoon proeven bij de boer, vond ik deze heerlijke Rein Claude pruim. Gelijk een kilo meegenomen en heb ik jam van deze pruimensoort gemaakt. Het resultaat is groene jam. Maar met een zeer goede smaak en de moeite waard.

Het recept voor jam is eenvoudig:

  • 1 kg fruit
  • 300 gram gelei suiker 3:1 of 500 gram 2:1 gelei suiker of 1 kg 1:1 gelei suiker

Maak het fruit schoon en snijdt het in kleine stukjes. Breng het fruit samen met de suiker aan de kook en laat het ongeveer 4 minuten doorkoken tot de jam iets dikker wordt. Schenk de jam in gesteriliseerde potten en sluit deze goed af. Zo heb ik het gehele jaar jam van heerlijk zomerfruit.

Veel plezier!