BBQ kip

 

 

Een hele kip op de barbecue lijkt erg lastig, maar is zeer zeker wel mogelijk. Gebruik voor 4 personen een scharrelkip van ongeveer 1.2 kg. De kip moet worden opgeknipt en vervolgens worden opengevouwen. Met een wildschaar gaat dat heel makkelijk. Nog makkelijker wordt het als je de poelier vraagt om het voor je te doen. Het grote voordeel van zo’n opengeklapte kip is dat het een stuk sneller gaar is. Ideaal voor de barbecue dus.

 

 

 

Ingredienten

  • 1 scharrelkip van ongeveer 1.2 kgs
  • 350 ml rode wijn
  • 2 eetl rode wijnazijn
  • 2 eetl olijfolie
  • zout en peper
  • grof gehakte rozemarijn naaldjes

Meng de rode wijn, rode wijn azijn en de olijfolie met de kruiden goed met elkaar. Leg de opengeklapte kip in een ruime schaal, zoals bijvoorbeeld een ovenschaal en giet de marinade van de gekruide rode wijn erover. Laat de kip afgedekt, met bijvoorbeeld plasticfolie, in de koelkast 1 uur marineren. Draai dan de kip om en laat nog 1 uur afgedekt staan.

Steek ondertussen de barbecue aan, zorg ervoor dat de briketten aan de beide zijkanten liggen. In het midden krijg je dan een wat minder heet gedeelte. Daar liggen geen briketten. Als de briketten gloeien en er geen vlammen meer zichtbaar zijn kan de kip er plat, in het midden, op de barbecue worden gelegd. Dus niet boven de gloeiende briketten. Zet de deksel op de barbecue en de kip is na ongeveer 35 minuten gaar. Omdraaien kan maar hoeft niet. Als je in het bezit bent van een vleesthermometer kan je deze gebruiken om te controleren of kip gaar is. Dan steek je de pin van de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees, zorg dat de pin niet tegen de botten komt. Bij 80°C is de kip goed gaar.

Geniet er van!

info@elmade.nl

 


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!