weckpot

Als je gaat inmaken zijn er allerlei Glazen, weckpotten te gebruiken. Klein, groot, rond of hoekig, gebruik wat er in huis is met een schroefdeksel of met gebruik potten met rubberen weckringen en klemmetjes. Ik verzamel altijd glazenpotten van een voor mij lekker formaat en er zijn losse schroefdeksels te koop, het formaat daarvan is gestandaardiseerd dus past altijd.

De glazen potten moeten, inclusief de deksels, goed gereinigd worden en laat ze vervolgens in warm soda water even staan. De eventueel achtergebleven geuren zijn dan echt wel verdwenen. Daarna de potten natuurlijk wel goed omspoelen. Vlak voor gebruik moeten de glazen potten gesteriliseerd worden. Dat kan het eenvoudigst in de oven, minstens 10 minuten op 120°C. De deksels samen met de weckringen, als je die gebruikt, zijn makkelijk te steriliseren in een pan met kokend water. Het is wel belangrijk dat het mengsel, product wat je hebt gemaakt snel in de nog hete gesteriliseerde potten wordt gegoten. Laat de potten desnoods wat langer in de oven staan als het product nog niet gereed is.

Flessen_14Flessen_17 Flessen_18

De potten na het vullen direct goed sluiten. Een trechter met een grote opening is makkelijk voor het snel en netjes vullen van de glazen potten. Tijdens het afkoelen ontstaat er in de pot een onderdruk, een vacuüm waardoor de potten echt goed worden afgesloten. Tijdens het afkoelen kan je dat ook merken, je kan een harde “klik” horen, het vacuüm trekt de deksel hol. Bij een weckpot blijft de deksel met de rubberen ring zonder de klemmen aan de pot vast zitten. Je kan de pot aan de rand van het deksel optillen.

trechter

Veel plezier.

info@elmade.nl


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!