gevuld spec

Een leuk weetje is dat speculaaskruiden, een mengsel is van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, maar kant en klaar te verkrijgen is. Amandelspijs is natuurlijk ook zo te koop. Maar maak het eens zelf. Zo gedaan en zoveel meer eer van je werk. Leuke bezigheid op bijvoorbeeld een regenachtige, gure herfstdag. Denk er wel aan dat het speculaasdeeg een aantal uren, het liefst een nacht moet rusten in de koelkast.

 

Ingrediënten

 • 150 gr. boter
 • 150 gr. bruine basterdsuiker
 • 300 gr. zeeuwse bloem
 • 30 gr. karnemelk
 • 15 gr. speculaaskruiden
 • 3 gr. zout
 • 2.5 gr. dubbelkoolzuur soda (bakpoeder)
 • Voor de decoratie halve amandelen
 • 1 ei voor het strijken

1 ingevette vorm van ongeveer 19 – 20 cm Ø een stukje bakpapier op de bodem kan handig zijn bij het lossen.

Weeg eerst al de grondstoffen af, dat is handig en kan je straks alles zo verwerken. Het zout kan in de karnemelk worden opgelost. De speculaaskruiden en het bakpoeder kunnen bij de bloem worden gedaan. Boter en de basterdsuiker samen vermengen, dan de karnemelk door de boter/suikermassa mengen. Als dit goed door elkaar zit de bloem helemaal toevoegen en dan met de boter/suikermassa verkruimelen totdat het geheel goed is gemengd dan totdat het een deeg wordt. Vervolgens laat je het deeg liggen, rusten in de koelkast. De volgende dag kan het verwerkt worden.

Verwarm de oven voor op 180 °C

Nu eerst de amandelspijs maken.

Ingrediënten

 • 250 gram amandelen
 • 250 gram suiker
 • 1 eiwit

Maal hiervoor de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer of de keukenmachine. Voeg het eiwit toe en meng tot spijs. Daarvoor moet je het enige tijd blijven kneden, vermengen.

De helft van het deeg kan worden uitgerold, tot een dikte van ongeveer ½ cm. Gebruik hiervoor een rolstok, pvc pijpje of een lege glazen fles. Bekleed hiermee de bodem van de vorm mee. De spijs gelijkmatig hierover verdelen. De rest van het deeg uitrollen en daarmee de spijs afdekken.

Het ei even klutsen, hiermee de bovenkant bestrijken. Vervolgens de halve amandelen hierover verdelen. Vlak voordat het de oven in gaat, nog een maal strijken met ei.  Afbakken in ongeveer 35 minuten. Na het afbakken goed laten afkoelen en vervolgens in stukken snijden en klaar is je gevulde speculaas.

Lekker van genieten.

info@elmade.nl


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!