FullSizeRender 6

Ik ben echt een toetjes mens, heerlijke desserts horen bij een gezellige maaltijd. Vers fruit met kwark vind ik erg lekker, dus prima. Maar soms, zo af en toe ga ik voor een echt dessert. Dit is wel een klassieker, als je van pudding houd kan ik je deze aanraden. Ik had eerst niet echt een mooie puddingvorm. Maar gelukkig heb ik er een gevonden, notabene op een brocante markt. Ik was in allerlei winkels geweest, maar nooit echt de juiste gevonden. Tot kortgeleden dus. Oké, terug naar de griesmeelpudding.

Ingrediënten, voor de pudding:

  • 500 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • vanillestokje (in de lengte open gesneden)
  • 2 eieren (gesplitst)
  • 25 gram kristalsuiker
  • 65 gram griesmeel
  • citroenrasp

Verwarm de melk, slagroom, het vanillestokje, de citroenrasp en een klein snufje zout in een ruime pan op een laag vuur. Strooi de griesmeel samen met de suiker door de melk, deze is nog niet aan de kook) en klop het geheel goed met een garde. Zorg ervoor dat de griesmeel niet aanbrand door regelmatig goed over de bodem van de pan te schrapen. Laat de pudding op een heel laag vuur zachtjes nog 3 minuten door koken, blijf wel goed roeren. Haal de pudding van het vuur en verwijder het vanillestokje. Het merg kan je met een scherp mesje eruit schrapen en door de pudding roeren.  Klop de beide eidooiers goed los en klop de twee eiwitten in een vetvrije kom goed stijf.  Spatel eerst de eidooiers door de pudding en vervolgens kan het stijve eiwit erdoor worden gespateld. Doe dit voorzichtig, zorg ervoor dat het luchtig blijft. Giet de pudding in de, vooraf omgespoelde puddingvorm, strooi een dun laagje suiker over de pudding of dek het goed af met een stukje plastic folie. Laat de pudding in een paar uur afkoelen en opstijven.

IMG_0116

Voor de roodfruit saus

  • 300 gram rood fruit, bijvoorbeeld, bramen, aardbeien of blauwe bessen. Diepvries is prima.
  • citroensap van ongeveer een halve citroen
  • 1 eetlepel suiker

Breng voor de saus het fruit met de citroensap, suiker en 50 ml water aan de kook en laat het zachtjes 5-6 minuten koken. Het fruit wordt helemaal stuk gekookt. Haal de pan van het vuur en haal het mengsel door een zeef. Met de bolle kant van een lepel kan je prima het fruit zoveel mogelijk door de zeef werken. Als de saus niet glad hoeft te zijn of je vind stukjes fruit lekker. Dan kan je de zeef natuurlijk achterwege laten.

Afwerking

Haal met je vingers voorzichtig de randen van de pudding los van de vorm. Leg een bord op ondersteboven op de vorm en keer het geheel, samen met de vorm om. Eventueel even schudden. Giet de fruitsaus over de pudding en garneer eventueel met nog wat fruit.

mmmm geniet ervan, eet smakelijk.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!