FullSizeRender 9

Eerlijk is eerlijk, als je geen liefhebber bent van chocolade is dit niks. Maar verder, voor iedereen die van chocolade houdt is dit geweldig. Dit maak ik zelf niet al te vaak. Simpel omdat we het veel te lekker vinden. Maar gelukkig had ik nu een goed  excuus, ik had natuurlijk een foto nodig. Voor dit recept is het belangrijk om een chocolade te gebruiken met een hoog cacao gehalte, dat maakt het ook goed te verwerken. Ik heb naast de donkere chocolademousse er ook een van witte chocolade gemaakt. Dit is een erg lekkere combinatie, met erg veel calorieën. Maar ach, af en toe, moet kunnen toch? Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor een dessert voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 150 gram pure chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 2 eieren (gesplitst)
  • 1/2 eetl poedersuiker

eventueel beetje vanillesuiker

eventueel heel erg fijn gehakt pepertje, zonder zaadlijst

Goede chocolade haal je bij een chocolatier, die heeft altijd chips in voorraad in diverse smaken.

Hak de chocolade in grove stukken als je een reep gebruikt. De chocoladechips zijn al in stukjes.

Doe de chocolade in een kom en laat de chocolade Au Bain Marie smelten. (ik heb het altijd over de benen van Marie)

FullSizeRender 8

Dat werkt zo: doe de chocolade in een metalen kom, deze kom laat je in een pan met heet water hangen, de kom moet  een beetje boven het water blijven, zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade kan komen. Op deze manier smelt de chocolade rustig en verbrandt hij niet, verbrande chocola is echt vies.

Als de chocolade helemaal is gesmolten, laat je het weer ietsje afkoelen. Klop de eidooiers met de poedersuiker romig en roer de vloeibare chocolade er langzaam door heen. Klop de eiwitten stijf en vervolgens de slagroom stijf samen met eventueel de vanillesuiker.

  • Eiwitten moeten in een vetvrije kom worden geklopt, om die reden altijd de slagroom (vet) na de eiwitten kloppen.
  • Ik heb altijd een klein potje suiker staan waarin ik telkens een  gebruikt vanillestokje stop. Ook al is de merg eruit, er komt nog genoeg smaak vanaf en zo creëer je zelf vanillesuiker. Spatel eerst de slagroom en dan het eiwit door de chocolademousse.

Verdeel de mousse over de glazen en deze minstens twee uur in de koelkast.

FullSizeRender 7

  • Variatie is het bovenstaand recept halveren en ipv pure chocolade, witte chocolade gebruiken.(Wel een goede kwaliteit)

Zelf kan je alvast de kom uitlikken. Geniet ervan, dit is erg smaakvol en machtig.

Categorieën: Dessert

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!