chocolade creme 2

 

Er zijn verschillende chocolade boter crème recepten, de makkelijkste is deze, zeer geschikt voor bijvoorbeeld een vulling voor een chocolade taart of als topping op een cupcake. Het grootste “geheim” nou ja geheim, het is meer een trucje. Leg ik hieronder uit. Houd er wel rekening mee dat deze crème erg machtig is dus ook zeer veel calorieën bevat, maar ook heel erg lekker is. (en ach, af en toe moet het gewoon kunnen toch)

 

 

Ingrediënten

  • 500 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram pure chocolade

Haal de roomboter ruim van tevoren uit de koelkast. Dan is het goed zacht en smeuïg en goed te verwerken.

Ik gebruik chocolade druppels, maar je kan ook een reep gebruiken, pak er dan wel een met een hoog cacao gehalte. Doe de boter samen met de poedersuiker in een keukenmachine (ik gebruik een KitchenAid) of gebruik een mixer. Sla de boter zeer luchtig, om die reden moet de boter echt zacht zijn, Doordat hij zo luchtig wordt geslagen, krijg je meer volume, wordt de crème extra smeuïg en ook erg machtig. De boter moet echt lichter van kleur worden, tegen het witte aan. Laat ondertussen de chocolade Au Bain Marie smelten. (ik heb het altijd over de benen van Marie) Dat werkt zo: doe de chocolade in een metalen kom, deze kom laat je in een pan met heet water hangen, de kom moet  een beetje boven het water blijven, zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade kan komen. Op deze manier smelt de chocolade rustig en verbrand hij niet, verbrande chocola is echt vies.

Als de boter goed luchtig is en de chocolade is helemaal gesmolten, giet, terwijl je de boter langzaam blijft doorroeren, de chocolade bij de boter. Goed mengen en mmmm, lekker joh. Het is geruime tijd te bewaren in de koelkast, als je het dan later wil gebruiken is het natuurlijk erg hard geworden. Maar dat is dan weer glad en bewerkbaar te krijgen door de crème Au Bain Marie iets te verwarmen en dan goed door te roeren.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!