FullSizeRender 10

 

Cake, gewoon de ouderwetse cake, waarvan het huis zo lekker van gaat ruiken. De ingrediënten zijn zo bij elkaar. Hoewel, ik wilde zojuist cake gaan bakken, maar helaas te weinig boter in huis. Aangezien het vandaag zondag is moet ik, tenminste in dit dorp, wachten tot 14.00 uur totdat de supermarkt open gaat. In de tussentijd kan ik mooi even het recept noteren, zodat deze later geplaatst kan worden.

Cake is altijd goed er zijn ook combinaties mogelijk qua smaak.

 

 

 

Ingrediënten

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem (altijd gezeefd)
  • snufje zout
  • citroenrasp
  • eventueel cacao
  • oventemperatuur 160º C
  • goed ingevet cakeblik, gebruik eventueel een stukje bakpapier op de bodem

Zorg ervoor dat al de ingrediënten op kamer temperatuur zijn. De boter zacht en dat de eieren niet zo direct uit de koelkast komen.

Het is trouwens niet noodzakelijk om de eieren in de koelkast te bewaren. Ze blijven prima houdbaar buiten de koelkast. De kip, heeft er n.l. voor gezorgd dat er een soort van beschermlaagje om het ei zit. Daardoor kan het ei niet door invloeden van buitenaf bederven. Als je eenmaal een bedorven ei hebt geroken vergeet je dat nooit meer. Dat is zo enorm smerig. Vroeger in de bakkerij kwamen de eieren in eierkisten en later in dozen binnen. Ik geloof dat er 500 in een doos zaten. kwam het wel eens voor dat er een bedorven ei tussen zat. Maar dat kwam misschien 1x per half jaar voor. Dus de kans dat dit bij jou in de keukenkast gebeurd is minimaal. Het is mij tenminste nog nooit overkomen, terwijl ik de eieren nooit in de koelkast zet.

Maar oké, terug naar de cake.

Doe de boter samen met de suiker en de citroenrasp in een kom en mix deze goed totdat de boter zacht, wit en luchtig is. Voeg dan een voor een de eieren toe. Blijf de massa goed kloppen. Ik gebruik altijd de KitchenAid, maar een andere mixer is ook prima. Het kan zijn dat het beslag in de schift schiet, de eenvoudigste manier op dat op te lossen is de kom in heet water te verwarmen. Als het beslag iets smelt, gelijk weer hard verder kloppen. Hoe langer je de cake blijft kloppen, hoe luchtiger het wordt. Voeg als de eieren allemaal zijn toegevoegd de gezeefd bloem samen met een snufje zout toe, zorg ervoor dat de bloem zich goed met het beslag mengt, schraap goed langs de wanden en de bodem van de kom. (Het is mogelijk om het beslag en de bloem te halveren, zeef door de heft van de bloem cacaopoeper en meng dit ook zo door het beslag, op deze manier krijg je 2 soorten beslag. Deze twee samen in een bakblik doen en je krijgt zgn. marmercake.) Klop de cake nog een poosje door en vul het ingevette cakeblik met het beslag en plaats de cake in het midden van de voorverwarmde oven.

FullSizeRender 8

De cake in in ongeveer 1 uur klaar, dit is te controleren om met een houten saté prikker in de cake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar. Stort de cake op een met suiker bestrooide plank.

Ik kan het al bijna ruiken. Lekker uitdelen en geniet ervan.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!