boterkoek heel 500500

 

 

Een heerlijk recept, makkelijk en vrij snel te maken. De boterkoek is erg lekker en is bij vele een favoriet.

De baktemperatuur ongeveer 190°C, in 15-20 min.

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 100 gram basterd suiker
  • 100 gram kristal suiker
  • 200 gram roomboter, op kamer temperatuur.
  • 240 gram gezeefde bloem
  • 50 gram ei (standaard wordt er vanuit gegaan dat 1 normaal formaat ei 50 gram is)
  • citroensap
  • zout
  • geklutst ei, om de boterkoek mee te bestrijken

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ronde bakvorm in van 22 cm Ø goed in.

De boterkoek kan prima met de hand op de aanrecht worden gemaakt. Het is een eenvoudig deegje en met de keukenmachine wordt het al snel te “luchtig”, het moet geen cake worden.

Meng de boter, de basterd en de kristal suiker met elkaar, (alleen mengen is voldoende) doe vervolgens het ei en de citroenrasp erbij. Meng dit goed door elkaar, vervolgens de gezeefde bloem samen met een beetje zout toevoegen. Meng dit door het botermengsel, dat gaat prima door het deeg door je handen te rollen, het deeg rolt dan door de opengesperde vingers weg. Er ontstaan op deze manier steeds kleinere kruimels deeg en uiteindelijk kan het tot een mooie deegbal worden samengeknepen. Als het deeg erg slap is geworden, door de warmte van je handen, laat het dan even opstijven in de koelkast.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de ingevette vorm en maak met een vork een ruit patroon op de bovenkant. Bestrijk de boterkoek ruim met het geklutste ei. De boterkoek kan nu de oven in en na 15 minuten even kijken, is de boterkoek mooi goudbruin dan kan hij de oven uit, zo niet laat het dan nog even 5 minuten langer in de oven staan.

Los de boterkoek nadat het uit de oven is direct, dan is het als de vorm goed was ingevet het makkelijkst. Gewoon met een klap de vorm op de kop op een houten plank, waarop een beetje suiker is gestrooid, slaan. Lukt het niet in een keer dan even met een mesje langs de rand lossnijden. Om de boterkoek te lossen zijn de vormen met een losse bodem erg fijn. Goed invetten is dan nog steeds wel nodig.

Geniet van de boterkoek, erg lekker hoor!

info@elmade.nl

 

Categorieën: Lekkere praat

Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!