piza 2

Is toch altijd lekker, een pizza op zijn tijd. Ik maak regelmatig pizza’s en varieer volop wat het beleg betreft. Hier dus het basis recept voor pizza en de tomatensaus. Het deeg is zo gemaakt en het fijne is dat je ook precies weet wat de ingrediënten zijn. Zo is en blijft ook een pizza eerlijk en heerlijk eten. Denk ook eens om een zoete pizza te maken. Bijvoorbeeld met kwark en fruit als beleg, beetje gesmolten boter op de uitgerolde pizza bodem uitsmeren, wat suiker of honing door de kwark roeren, dit ook over de pizza bodem verspreiden en verder afmaken met fruit en eventueel wat nootjes. Maar ik loop op de zaken vooruit, eerst beginnen bij het begin, de bodem.

Ingrediënten  (voor twee ruime pizza’s)

 • 400 gram bloem, dat kan spelt of tarwe zijn
 • 100 gram griesmeel
 • ½ theelepel zout
 • 1 zakje gedroogde gist
 • Ongeveer 300 ml lauw water
 • ½ eetlepel olijfolie
 • Oventemperatuur is 220°C.

Meng de bloem en de griesmeel met elkaar. Maak op een schoon aanrecht met de bloem, griesmeel mix een bergje, maak in het midden een kuil zodat de randen een soort van dijkje worden. Leg het gist aan de ene kant op de bloem en aan de andere kan het zout. Zout en gist zijn geen vrienden en moeten tijdens de bewerking gescheiden blijven. De olijfolie en het water in het midden gieten en dan langzaam aan beetje voor beetje de bloem erdoor mengen. Lijkt echt eerst een dikke pap met klonten, maar het komt goed. Ik doe dit altijd met mijn rechterhand, dan kan ik met links een beetje bloem toevoegen en met een krabbertje het deeg op het aanrecht bij elkaar houden. Uiteindelijk wordt het een deeg, blijf dit ongeveer 10 minuten kneden door met je linkerhand te gebruiken om het deeg naar je toe uit te trekken en met je rechterhand tegelijkertijd van je af te duwen. Hiermee net zolang doorgaan totdat het deeg glad, elastisch en zacht is. (natuurlijk kan het ook in een keukenmachine, voeg al de ingrediënten gelijkertijd bij elkaar, maar zout en gist ieder aan een kant in de kom) Maak van het deeg een bal en leg deze in een kom op een warme plek onder een theedoek, laat het deeg een uur rijzen.

piza 4

Ondertussen kan je snel een lekkere basis saus maken om daar straks de pizza bodem mee te bedekken. Eenvoudig, snel klaar, lekker en met goede ingrediënten. Ik gebruik een blikje tomatenblokjes, de tomaten die hiervoor gebruikt worden zijn van een prima kwaliteit en verder worden er geen smaakstoffen gebruikt. Snijd twee knoflook tenen fijn, breng de tomaten, de fijn geneden knoflook, vers gesneden oregano, een snuf suiker en chilipeper samen met een lepel olijfolie in een pan aan de kook en laat deze een kleine 10 minuten door pruttelen. Eventueel kan je naar smaak wat zout toevoegen. Laat vervolgens de saus afkoelen.

basis saus

Als het deeg voldoende is gerezen moet je het deeg even een “klap”geven. Hierdoor zakt het iets in. Verdeel het deeg in twee stukken. Alles hierboven kan je ook een dag van te voren doen. Zorg dan wel dat het deeg in pastic verpakt in de koelkast wordt bewaard.

Ik bak de pizza’s op een pizza steen waarop ik bakpapier heb gelegd. Verwarm de oven voor op 220°C. Rol het deeg uit zodat het op de steen / bakplaat past. Er is voldoende deeg met dit recept voor twee grote pizza’s, maar je kan er voor kiezen om meerdere kleinere te maken. Dat is nog een pluspunt van zelf maken, je kan blijven variëren hierin. Ook in de dikte van de bodem kan je eigen smaak laten meespelen.

piza 1

Gebruik de saus om de pizzabodem te beleggen en verder……… leef je uit, varieer en bak de pizza in de over in ongeveer 20 minuten gaar.  Als je de bodem iets dikker heb gelaten is de baktijd iets langer. Wil je een zoete pizza maken, gebruik dan geen tomatensaus, maar bijvoorbeeld kwark met honing als bodembeleg.

Eet smakelijk!


2 reacties

Desi Brey · 5 juli 2015 op

Wat een lekker idee om zelf de bodem te maken. Ik ga het eens proberen.

  Elma Helsloot · 12 juli 2015 op

  Moet je doen Desi, het leuke is dat je echt je eigen smaak volgt. Als ik je nog met iets kan adviseren, laat het maar weten.

Reacties zijn gesloten.