FullSizeRender 19

Appel Tarte Tatin, een eenvoudige appeltaart op zijn kop. Zo klaar en vooral erg lekker als hij vers en nog wat warm is. Je heb wel een koeken of hapjes pan nodig die oven bestendig is. Check dus even het handvat, voor je begint. Smelt de boter samen met een scheutje olijfolie in de ovenvast pan. Smelt deze alleen, niet laten kleuren, houdt het vuur laag. Strooi als de boter is gesmolten een klein beetje suiker (bijvoorbeeld rietsuiker) over de bodem. Een volle eetlepel is meer dan voldoende.  Gebruik een stevige appel, bijvoorbeeld Jonagold of Goudrenetten. schil de appels en snijd deze in parten, snijd elke part, afhankelijk van de grote. in drieën of tweeën.

IMG_0803

Leg de appel partjes goed tegen elkaar in de warme boter – suiker massa, let op dit mag niet te donder worden, het vuur onder de pan moet laag blijven. Het mag best twee lagen worden. Naar smaak kan je er wat rozijnen aan toevoegen, iets kaneel. Ik vind het lekker met een klein beetje speculaaskruiden. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes op het vuur staan. Verwarm de oven voor op 180 ℃.

FullSizeRender 17

Ondertussen kan je een plak bladerdeeg uitrollen, deze moet iets groter zijn dan de pan. Leg de plak bladerdeeg over de appels in de pan. Druk voorzichtig het bladerdeeg langs de rand om de appels. Zet de pan in de voorverwarmde oven en na 30 minuten is de korst gaar, knapperig en goudbruin.

FullSizeRender 16

Haal de pan uit de oven, pas op! Het handvat is heet. Laat de Tarte Tartin iets afkoelen en door je hand plat op de gebakken bladerdeeg te leggen kan je deze iets draaien. Op deze manier maak je de appels los van de bodem. Leg een schaal of bord op de pan en draai alles in een soepele beweging vlot om. Klaar is je Appel Tarte Tatin! Het is het lekkerst als je de Tarte Tatin snel verorbert.

Geniet ervan en veel plezier met het maken.

De appels kan je eenvoudig vervangen door wat anders, denk aan pruimen of tomaten. Laat je fantasie los en combineer met smaak en kruiden. Je start altijd hetzelfde. Smelt de boter samen met een scheutje olijfolie in de ovenvast pan. Smelt deze alleen, niet laten kleuren, houdt het vuur laag. Strooi als de boter is gesmolten een klein beetje suiker (bijvoorbeeld rietsuiker) over de bodem. Een volle eetlepel suiker is meer dan voldoende.


Elma Helsloot

Even voorstellen. Mijn naam is Elma en ik houd van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn maar wel van goede kwaliteit en het liefst maak ik het ook zelf. Door mijn achtergrond en opleiding van banketbakker (patissier zoals het nu mooi heet) is dat altijd een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Soms verdween het een beetje naar de achtergrond, maar het smeulde rustig door totdat het weer aanwakkerde. Ik maak zo goed als alles zelf en veel seizoensproducten worden ingemaakt, gewoon omdat het kan en leuk is om te doen. Op deze manier creëer ik mijn eigen voorraad kast, denk aan bijvoorbeeld aan pasta saus, chutneys, jams en komkommer en uitjes in het zuur. Natuurlijk is er veel meer en dat is hier te vinden. Ik ben altijd met veel plezier in de keuken bezig en hoop dit over te kunnen brengen. Eet smakelijk!